Over ons

Tamboeri biedt nascholing, vorming, workshops en opleiding aan voor onderwijs, kinderopvang, jeugddiensten, ... . Al ons aanbod vertrekt vanuit

- een grote liefde voor en verdieping in het muzisch werk: we genoten allemaal een hogeschool opleiding en specialiseerden ons in 1 of meerdere muzische domeinen. 

- een warme authentieke aanpak: we leggen accent op erkening, groei en ontwikkeling vanuit een groot respect voor iedere deelnemer (ouder, kind, leerkracht, opvoeder, therapeut, begeleider, ...)

- we practice what we teach: alle tamboeri medewerkers staan in het werkveld en doen wat ze leren! We komen ook graag workshops geven in jouw klas, opvang, evenement, ... 

VZW tamboeri organiseert kwalitatieve muziek kampen voor kinderen tussen 2,5-12 jaar. De kampen vinden plaats in Brugge, Gent (in eigen beheer) en in Antwerpen, Zwevegem, Knokke). De vzw is kleinschalig, werkt in kleine groepjes kinderen, met gespecialiseerde, hoogopgeleide muziek docenten. 

Kern waarden in de vzw: 
- muziek pedagogie: de kinderen maken kennis met muziek in al haar facetten, op een speelse wijze. 
- zorg: een basishouding van vriendelijkheid, gelijkwaardigheid, en het kind op de eerste plaats. 
- pedagogie: We doen niet mee aan straffen en belonen. We maken een nieuw verhaal door vertrouwen geven, bevestigen, kwaliteiten zoeken en erkennen, dialoog en herstel, humor, mildheid, en er volledig mogen zijn zoals je bent. Dit wil niet zeggen dat er geen grenzen bestaan of dat er niet wordt afgebakend. Respect voor grenzen van zichzelf en de ander wordt echter door de geïnstalleerde basissfeer gedragen en geïnstalleerd . We hebben hier enkel goede ervaringen mee en merken dat kinderen, begeleiders en ouders open bloeien! 

Wie is wie

Afbeelding van Bart
Bart Merlevede

  • Oprichter & bestuurder van Tamboeri.
  • Instrumenten: gitaar, piano, zang, ukelele, percussie, shrutibox, .... . 
  • Studies: Bijzondere jeugdzorg (MMI Kortemark), muziektherapie aan de Hogeschool Zuyd (NL)
  • Werkervaring: Munsterbilzen Psychiatrisch Centrum, Pennine Camphill Comunity Wakefield (UK), PC Dr Guislain, PTC Rustenburg. Als gastdocent aan diverse hogescholen, onderwijsinstellingen en vormingsorganisaties,  bibliotheken, culturele centra, gevangenissen. . Hij schrijft liedjes voor jong en oud en toert rond met zijn muziektheatergezelschap De Tamboeriijnen.
  • Met tamboeri vzw brengt hij muziekbeleving en muziek educatie tot in de harten van de kinderen. Gelijkwaardigheid tussen jong -oud, beperking-zonder beperking,  voor iedereen een plaats creeëren, werken vanuit kwaliteiten, erkenning, kwetsbaarheid-kracht, authenticiteit, open communicatie zijn belangrijke waarden die hij in alle zijn activiteiten neerzet. 

Afbeelding van An
An Goegebeur

An is als jongste in een gezin met 3 kinderen, geboren en opgegroeid te Brugge. Ze is mama van 4 kinderen. Al van kindsbeen af had ze een grote belangstelling voor muziek, voordracht en begeleiden van kinderen. An volgde lessen notenleer, gitaar, piano, dictie en voordracht aan het conservatorium in Brugge en ging vaak oppassen. Gedurende de schoolvakanties was ze teambegeleider bij speelpleinwerkingen. Ze volgde op haar 18 de een opleiding als onderwijzeres. Een job die ze tot op heden nog steeds deeltijds doet. Na meer dan een kwarteeuw ervaring voelde ze de honger naar andere inzichten, en begon opnieuw te lezen en studeren:  de cursus kindercoach, healing en muziekbegeleider. Deze laatste opleiding bracht haar de mogelijkheid om via muziek en expressie, kinderen op een creatieve, muzikale manier te begeleiden. Bij Tamboeri deelt An haar opgebouwde ervaringen in een heel fijne, zorgzame sfeer.

An zingt in het koor (KoorX) van Jozef Sercu, en maakte in 2014, 2016 en 2018 deel uit van het pop-up koor van Compagnie Cecilia onder leiding van Hans Primusz in de productie: ‘De Soldaat-facteur en Rachel’.

Afbeelding van Liesbeth
Liesbeth Staelens

Liesbeth Staelens is afgestudeerd als muziektherapeute. Ze combineerde haar studies psychologie met haar passie voor piano, gitaar, viool en slagwerk. Na haar studies heeft ze twee jaar in Nepal gewerkt met kinderen met autisme en in diverse projecten voor kinderen en volwassenen met een beperking. Terug in België deed ze ervaring op in het psychiatrisch centrum Gent-Sleidinge. Nu werkt ze als begeleidster in MFC Sint-Gregorius met kinderen en jongeren met diverse problematieken en freelance als muziektherapeute en muziekdocent bij Tamboeri vzw

Afbeelding van Sieglinde
Sieglinde Heymans

Sieglinde Heymans voelde al op jonge leeftijd hoe sterk muziek haar beroerde. Ze begon met viool toen ze 4 jaar was en hoorde daar tijdens de poppenkast de aria van de koningin van de nacht. Haar liefde voor opera was geboren! Ze zong in verschillende kinderkoren en volgt sinds haar 17 klassieke zang op de academie voor podiumkunsten te Aalst bij Rita Piron en nu Tineke Van Ingelghem. In 2011 studeerde ze af als kleuteronderwijzeres en maakte ze als eindwerk een CD met ‘door-de-dag liedjes’ om te gebruiken in de klas. In 2015 volgde ze het postgraduaat ‘Muzische vorming voor jonge kinderen 0-4 jaar’ te klankendaal, waarna ze besloot om het onderwijs te verlaten en muziek meer te laten worden dan een hobby. Sinds 2016 maakt ze deel uit van het Tamboeri-team. Ze volgde in 2017 de ‘opleiding tot muziekbegeleider’ bij Tamboeri, nam deel aan het KunstEducatief Labo van companhia de Musica teatral en is momenteel bezig aan een opleiding kinderyoga bij El Sole. Als gastdocent werkt(e) ze voor verschillende organisaties: Odisee hogeschool, Utopia Aalst, Musica-impulscentrum voor muziek, de muziekboom, muziekkamers Wetteren …-- Ze leidt haar eigen organisatie voor muziek, klank en beweging: www.lindeland.be

Afbeelding van Luciano
Luciano Furia

Luciano studeerde grafische vormgeving, creatieve therapie beeld, en kleuterleider. Hij heeft een passie voor het muzisch werken met kinderen. 

Luciano volgde stage bij Bart, werkte mee als vrijwilliger en als docent bij Tamboeri. Hij speelt piano, gitaar, ukelele en houdt van zingen. 

Hij is verbonden aan Stad Gent als (kleuter)leerkracht bij muzische leerthuis Melopee. 

 

Afbeelding van Luna
Luna Vissers

Luna Vissers is al vanaf jonge leeftijd bezig met klassieke muziek. Ze begon op tien-jarige leeftijd met het bespelen van de harp en is daarna nooit meer gestopt. Ze heeft haar studies in klassieke harp aan het conservatorium van Brugge afgerond en heeft daarna haar Bachelor behaald aan het koninklijk Conservatorium van Brussel. Momenteel vervolledigt ze haar masterstudies in Zürich. Ze behaalde al prijzen op zowel nationale als internationale wedstrijden. Bovendien was ze lid van zowel het Nationaal Jeugdorkest Nederland, als het Youth Orchestra Flanders. 

Haar eerste kennismaking met Tamboeri was tijdens een sessie muziek-op schoot. Waar de allerkleinsten betoverd werden door haar harpklanken. Dit was zo’n fijne ervaring voor zowel haarzelf als voor de kindjes, dat ze daarna zelf begeleidster werd bij Tamboeri. Hierdoor kan zij haar grote muzikale passie overbrengen op de jongste generatie. Iets wat ze met veel plezier doet. 

Quote: « La musique exprime ce qui ne peut être dit et sur quoi il est impossible de rester silencieux. » V. Hugo

Afbeelding van Virginie
Virginie Reina

Virginie Reina speelt gitaar sinds ze 7 is. Daarna volgde ze les in een muziekschool van haar geboorteplaats Frankrijk.  Al voelde ze zich helemaal niet op haar gemak als ze op het podium moest staan op het einde van het muziekschool jaar, speelde ze wel met plezier in verschillende toneelstukken. Haar eerste rol was De Kleine Prins van Saint-Exupéry. Ze houdt vandaag nog steeds van deze gevoelige en subtiele jongen die op een roos verliefd is. 

Een twintig jaar later verhuisde ze naar Luik. Daar heeft ze haar creativiteit en haar gevoeligheid ten volle ontwikkeld. Naast de Franse lessen die ze aan analfabete anderstaligen gaf, speelde ze gitaar en zong ze op het podium in de huid van excentrieke personages. Toen begon ze ook om kleuterkampen te geven waarin de natuur altijd een belangrijke plaats nam. Ze laat zich graag door muziek en het ritme van de natuur inspireren.

Sinds 2015 woont ze in Assebroek samen met haar man en hun dochter Luna. Na een tijdje heeft Virginie Tamboeri leren kennen. Toen volgde haar dochter Muziek op schoot. Et voilà! In 2018 is ze begonnen met kampen bij Tamboeri te geven.

Als kers op de taart heeft Virginie vorige juni de gitaar van haar nonkel gekregen. Dat was zoals hij een laatste knipoog aan haar deed. “Durf maar zijn wie je bent en luister naar jouw diepe stem. Zing jouw leven. Alles staat al in jou.”

Afbeelding van Elke
Elke Maertens

Elke Maertens is muziek pedagoge, leerkracht en muziek therapeut in opleiding (Artevelde). Ze is multi instrumentalist en heeft een hart voor kinderen en muziek pedagogie.  Ze was monitor en hoofdmonitor op speelplein “Briekeljong’ Veurne en instructor in het Jeudgdwerk voor de Vlaamse Dienst Speelpleiwerk. Na 15 jaar als kleuterleidster en lager onderwijzeres, dankzij haar opleiding banaba muziektherapie,   maakte ze de overstap naar het Deeltijds Kunstonderwijs. Ze geeft les aan de kunstacademie Torhout kleutermuziekintitiatie, speelatelier (muziekinitiatie voor het 1ste en 2de leerjaar), muziekatelier (notenleer) en groepsmusiceren. Daarnaast begeleidt ze een muziekatelier voor jongeren en volwassen met een beperking. 

Elke is bezig met de opleiding “Children are composers” in house of music te Antwerpen en “Childrens Music Laboratory” in the musical Garden Den Haag. Ze is contrabassist in Folkgroep ‘Korrigan’, ‘Westhoekconsort’ strijkersorkest en “Wak maar proper” solidariteitskoor.  En dol op kleuters natuurlijk.... . 

 

Afbeelding van Lien
Lien Molemans

Lien zingt al zo lang als ze zich kan herinneren. Als kind leerde ze dwarsfluit, piano en gitaar spelen en zong ze bij verschillende koren. Lien studeerde af als logopediste en specialiseerde zich nadien in de stem en alles wat daarbij komt kijken: zang, ademhaling, presenteren… In 2019 volgde ze de opleiding tot muziekbegeleider bij Bart en startte ze eveneens als docent op de zomerkampjes van Tamboeri.

Lien heeft een eigen logopediepraktijk en organiseert hier ook workshops voor volwassenen en kinderen (www.over-stem.be).

Favoriete quote: “The human voice is the most beautiful instrument of all, but it is the most difficult to play.” (Richard Strauss)

Afbeelding van Frieda
Frieda Bogaert

Tijdens haar opleiding tot kleuterleidster voelde Frieda zich sterk verbonden met jonge kinderen. In juni studeert ze af als pedagoog en voelt nog steeds de kriebels om met kinderen aan de slag te gaan. Frieda kwam tijdens haar opleiding tot kleuterleidster voor het eerst in contact met Tamboeri. Ze hielp toen mee als vrijwilliger en later als docent. Frieda houdt van zingen en volgde via VormingPlus gitaarlessen bij Bart. Je hoort haar zingen op het album 'de tamboerijnen zingen op reis': voel je de wind, en laat ons maar varen. Door samen te musiceren en muziek te beleven wil Frieda kinderen de kans geven om zichzelf te ontdekken in een veilige en warme omgeving. 

 

Afbeelding van Ruth
Ruth Vancaesbroeck

Afgestudeerd als klinisch psycholoog en muziektherapeut in opleiding. Als jongere ontdekte ze al de veelzijdigheid van muziek. Muziek is plezier, biedt troost, brengt in vervoering, stimuleert fantasie, verlaagt spanning, activeert het lichaam en de zintuigen, is verbindend, verrassend, leerrijk etc. Kinderkampjes in teken van muziek zijn voor haar de ideale gelegenheid om kinderen te laten proeven van muziek en haar vele kwaliteiten! Met haar stem, de piano of de gitaar neemt ze de kinderen graag mee op sleeptouw in de wereld van klanken en muziek. 

Afbeelding van Sarah Elisabeth
Sarah Elisabeth Zollmarsch

'Muziek geneest wonden. (...) Kunst geneest wonden. Met name de liefde heelt wonden!’ is een citaat van de Duitse schrijver Günter Grass en ook Sarah geloofd hier sterk in. Kunst, dans en muziek geven kleur en melodie aan het leven en helpen ons gevoelens te uiten. Ze creëren ook een emotioneel evenwicht bij kinderen en ook bij volwassenen. Het is vooral de beeldende kunst die Sarah raakt. Tekenen, schilderen en experimenteren met kleur zijn elementen van haar dagelijks leven. Maar ook muziek en dans spelen een belangrijke rol voor haar. Sarah deed van haar 3-20 jaar klassiek ballet en speelt gitaar sinds ze 9 jaar is. 

Na het afronden van haar middelbare schooltijd met kunst en pedagogiek als hoofdvakken studeerde Sarah Duitse studies en Kunstgeschiedenis aan de Heinrich-Heine Universiteit in Düsseldorf en veranderde dan haar passie in een beroep. Eerst als journalist, daarna ook in het bedrijfsleven. 

Keulen werd Oostende, later Brugge. Sinds haar verhuis naar België in 2014, richt zich Sarah opnieuw meer op de kunsten en werkt ze sindsdien als zelfstandige docente voor beeldende kunst en muziek voor verschillende organisaties zoals musea Mu.ZEE & Permekemuseum, Beaufort, VormingplusTamboeriMuzische Workshops, diverse scholen, toerismebureaus en gemeentes, ... waar ze workshops, ateliers en rondleidingen voor kinderen en volwassenen (met of zonder beperking) aanbied. 
 

Afbeelding van Nele
Nele Vertommen

Toen Nele op haar 5de voor het eerst muziek van Bach (Mattheus-Passie) hoorde, raakte dat meteen dé gevoelige snaar. Bij het horen van de aria voor tenor en hobo, zei ze tegen haar ouders dat ze dat later zelf wilde kunnen. Enkele jaren later begon ze met enorm veel zin met het leren van de hobo. Maar… er was iets… Ja, het bleek een andere hobo te zijn op de cd die ze had beluisterd: een barokhobo! Op haar 14de kon ze eindelijk met de barokhobo beginnen en een jaar later werd ze aan het Koninklijk conservatorium van Brussel toegelaten tot de bachelor barokhobo, in de klas van Marcel Ponseele. Niet veel later kwamen de eerste concertaanvragen en speelde ze met ensembles als Il Gardellino, La Petite Bande, A Nocte Temporis, Collegium Vocale, Musica Gloria, La Chapelle Harmonique, … in prachtige concertzalen over heel de wereld. In juni behaalde ze haar master met grootste onderscheiding. 

Die enorme passie wilt ze graag delen en om die reden geeft ze al zo’n 6 jaren verschillende soorten muzieklessen:
- hobo- en blokfluitlessen
- notenleerlessen
- samenzang
- masterclasses voor barokhobo
- muziekgeschiedenislessen

Daarnaast bouwt ze zelf ook barokhobo’s en werkte ze als ondersteuner in het lager onderwijs. 
Momenteel volgt ze een opleiding bij Hoogbloeier, zodat ze vanaf januari ook als coach hoogbegaafde kindjes kan begeleiden